როგორ დავზოგოთ დღესასწაულებზე ჩვენი ორგანიზმი
როგორ დავზოგოთ დღესასწაულებზე ჩვენი ორგანიზმი
allmedic
როგორ დავზოგოთ დღესასწაულებზე ჩვენი ორგანიზმი
როგორ დავზოგოთ დღესასწაულებზე ჩვენი ორგანიზმი

ახალ წელს ყველას ოჯახში საახალწლო სუფრის სამზადისია. ქართული სუფრა, როგორც წესი კერძების სიუხვით და მრავალფეროვნებით გამოირჩევა.  საზეიმო განწყობას თავის ელფერს მატებს ქართული ტკბილეული, გოზინაყი, ჩურჩხელა. რაც არ უნდა ვეცადოთ,მაინც გვიწევს ყველაფრის დაგემოვნება, რაც თავისთავად არა მხოლოდ წონაზე, არამედ ჯანმრთელობაზეც აისახება. ამ დღეებში  საჭმლის მომნელებელი, გულ-სისხლძარღვთა და ენდოკრინული სისტემა ზომაზე მეტად იტვირთება. ახალი წლის დღეებში მკვეთრად ირღვევა ენერგეტიკული ბალანსი. ასევე ორგანიზმის ფერმენტული სისტემა, რომელიც უზრუნველყოფს საკვების გადამუშავებას. უხვი და მრავალფეროვანი საკვების მიღებისას ირღვევა ფერმენტული სისტემის აქტივობა. იცვლება ასევე კვების სწორი რეჟიმი, რომელიც ახალი წლის დღეებში დღის მეორე ნახევარში უფრო დატვირთულია, შესაბამისად საღამო საათებში საკვების მიღება იწვევს კუჭ-ნაწლავის გადატვირთვას. მატულობს ნაღვლის ბუშტის  და სწორი ნაწლავის გართულება (წვა, სისხლდენა , ჰემოროიდული დაავადების - ბუასილის გართულება).  ცხიმიანი საკვების და ალკოჰოლის ჭარბად მიღების შედეგად პანკრეატიტის გამწვავება აღწევს პიკს. განსაკუთრებით მავნებელია მაღალი კონცენტრაციის ალკოჰოლის ჭარბი მიღება ( არაყი, კონიაკი, ვისკი). სასურველია ნატურალური ღვინის ზომიერად მიღება.

რამდენიმე დღიანი გადაბმული საახალწლო სუფრის შემდეგ კუჭის არეში ჩნდება სიმძიმის შეგრძნება. განსაკუთრებით ის ვინც იმყოფებოდა მარხვაზე. ახალი წლის დღეებში (7 იანვრის შემდეგ, მარხვის დასრულებისას)  მათი კუჭი და ღვიძლი ზომაზე მეტად იტვირთება, რადგან მარხვის პერიოდში ქვეითდება პანკრეასის მიერ (კუჭქვეშა ჯირკვალი)  ფერმენტების გამომუშავება, რომლებიც ეხმარება ორგანიზმს ცხოველური ცილების და ცხიმების გადამუშავებაში. ტრადიციული კვების რაციონს თანდათან უნდა დაუბრუნდეთ. მარხვის დასრულების პირველ დღეებში ორგანიზმს ესაჭიროება განსაკუთრებული კვება.უმჯობესია მიირთვათ მცირეოდენი პორციები ყოველ 2-3 საათში ერთხელ. სასურველია პირველი ერთი კვირის განმავლობაში თავი შეიკავოთ ძროხის და ღორის ხორცისგან.  რეკომენდებულია კანგაცლილი ქათმის ან ინდაურის ხორცი.

დიდი რაოდენობით ნიგვზიანი კერძების თუ ტკბილეულის მიღება იწვევს ნაღვლის ბუშტის და საჭმლის-მომნელებელი სისტემის გაღიზიანებას. რადგან ნიგვზიანები მიიჩნევა რთულად მოსანელებელ საკვებად.

რამდენიმე რჩევა, რომელიც დაგეხმარებათ  თავი აარიდოთ იმ სირთულეებს რაც ახლავს სადღესასწაულო სუფრას:

  • საახალწლო სუფრამდე მთელი დღე ნუ იშიმშილებთ, მიირთვით დღის განმავლობაში საკვები ჩვეულებრივი  რეჟიმით,რადგან საღამოს ნოყიერი ვახშმობა დისკომფორტს გამოიწვევს;
  • თავს უფლება მიეცით, საახალწლო სუფრაზე მიირთვათ რაც გსურთ, მთავარია  აკონტროლოთ პორციის რაოდენობა;
  • ნუ მიეძალებით ცხიმიან ხორცს, მით უფრო თუ თქვენი რაციონი მანამდე შეზღუდული იყო ხორცით;
  • ხორცეულს და ცხიმიან კერძს უხვად უნდა მიატანოთ მწვანილი და ბოსტნეული, ისინი აადვილებენ მონელებას და შეწოვის პროცესს;
  • მარხვის დასრულების შემდგომ სასურველია ხორცეული იყოს არა  შემწვარი,  არამედ ორთქლზე დამზადებული კატლეტების სახით;
  • თუ თავი ვერ შეიკავეთ მრავალფეროვანი საკვების ჭარბად მიღებისაგან, ნუ ინერვიულებთ. კვლევებმა აჩვენა, რომ ვინც თავს დამნაშავედ გრძნობს დანაყრების შემდეგ გაცილებით ადვილად იმატებს წონაში ვიდრე ის ვინც ჭამით სიამოვნებას ღებულობს;
  • მიირთვით ნელა რადგან დანაყრების შეგრძნება მოგვიანებით დგება;
  • საახალწლო სუფრაზე შეეცადეთ იქონიოთ ნაკლებად მჟავე ნატურალური წვენები შაქრის დაბალი შემცველობით; რადგან შაქრის და ნახშირწყლების ჭარბი შემცველობის შემთხვევაში, შესაძლებელია განვითარდეს მუცლის შებერილობა. უმჯობესია ნატურალური წვენები გააზავოთ წყლით;
  • ალკოჰოლის შერჩევისას გაითვალისწინეთ თქვენი ორგანიზმის მახასიათებლები (ტკბილი ღვინო შედარებით  უარყოფითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე ვიდრე მშრალი);
  • ალკოჰოლს ნუ მიაყოლებთ გაზიან სასმელს, უმჯობესია მიირთვათ წვენები (ფორთოხლის, ვაშლის) რადგან მათში შემავალი ფრუქტოზა ააქტიურებს ალკოჰოლის წვას;
  • ნაბახუსევის შემთხვევაში, მინერალურ წყალს დაამატეთ ლიმონი ან ვიტამინი- C  , რაც ხელს უწყობს  სიფხიზლის დადგომას;
  • მეტეორიზმის (მუცლის შებერილობა) ან კუჭის არეში სიმძიმის შეგრძნების შესამცირებლად გამოიყენეთ ფერმენტული პრეპარატები. (მიიღება კვების პროცესში);
  • გულძმარვის შემთხვევაში  შეგიძლიათ მიიღოთ ანტაციდური საშუალებები;
  • დღესასწაულის პერიოდში ნუ მოდუნდებით, სასურველია დაიტვირთოთ ფიზიკური ვარჯიშებით. ამისთვის სულაც არ არის აუცილებელი სპორტდარბაზი. ყოველდღიური ფეხით სეირნობა და მსგავსი აქტივობებიც საკმარისია;
  • არ მოიკლოთ ძილი.  მადისა და დანაყრების შეგრძნებაზე პასუხისმგებელი ჰორმონების დისბალანსის ერთ-ერთი მიზეზი სწორედ რომ გამოუძინებლობაა.

 

ამრიგად,  სადღესასწაულო სუფრაზე შესაძლებელია ყველაფრის დაგემოვნება, მთავარია გათვალისწინებული იყოს მიღებული საკვების პორციული რაოდენობა. სადღესასწაულო მარათონის შემდეგ კი ორგანიზმის  განტვირთვის მიზნით სასურველია რამდენიმე დღე მსუბუქი საკვების მიღება (ბოსტნეული, ხილი, იოგურტი, მაწონი და ა.შ).

allmedic