
ბრუცელოზი ბაქტერიული ინფექციაა, რომლის გადაცემა ხდება ცხოველიდან ადამიანზე არაპასტერიზებული რძისგან დამზადებული პროდუქტების, მათ შორის ყველის, მეშვეობით. იშვიათად შესაძლებელია გამომწვევი ბაქტერიის გადაცემა დაავადებული დედიდან ბავშვზე ძუძუთი კვებისას.
დაავადების განვითარების განსაკუთრებულ რისკ-ჯგუფში არიან შემდეგი პროფესიის წარმომადგენლები: ფერმერი, მწველავი, ვეტერინარი, მიკრობიოლოგი და ა.შ.
ბრუცელოზის დამახასიათებელი სიმპტომები არ არის სპეციფიური, ის შეიძლება ჰგავდეს გრიპის სიმპტომებს და გამოვლინდეს დაინფიცირებიდან რამდენიმე დღიდან რამდენიმე თვეში. ეს სიმპტომებია:
ბრუცელიოზმა შეიძლება დააზიანოს ადამიანის ორგანიზმის ნებისმიერი ნაწილი და გამოიწვიოს ისეთი გართულებები, როგორიცაა ენდოკარდიტი (გულის შიდა გარსის ანთება), ართრიტი (სახსრების ანთება), ღვიძლის, ელენთის, სათესლე ჯირკვლის ანთება, დააზიანოს ცენტრალური ნერვული სისტემა (თავისა და ზურგის ტვინი).
დიაგნოზის დასმა ხდება შემდეგი კვლევების მეშვეობით:
მკურნალობა გულისხმობს სიმპტომების შემამსუბუქებელ და გამომწვევის საწინააღმდეგო (ანტიბიოტიკი) ხანგრძლივ თერაპიას.
ბრუცელოზი შეიძლება განმეორდეს და მიიღოს ქრონიკული სახე.