
ლაქტოზის აუტანლობა გულისხმობს, რომ ადამიანი ვერ ახერხებს მოინელოს ლაქტოზა (რძის შაქარი) სრულად. ამიტომ, ნებისმიერი რძის პროდუქტის მიღების შედეგად ვითარდება მწვავე დიარეა, შებერილობა და გაზები.
ლაქტოზის აუტანლობა ვითარდება მაშინ , როდესაც წვრილი ნაწლავი არ გამოიმუშავებს ლაქტოზის დამშლელ ფერმენტ ლაქტაზას, რომელიც ნორმალურ მდგომარეობაში შლის ლაქტოზას მარტივ შაქრებად - გლუკოზად და გალაქტოზად - რომლებიც შეიწოვებიან ნაწლავებიდან სისხლში.
დაუმუშავებელი რძის პროდუქტი ინაცვლებს მსხვილ ნაწლავში, სადაც იქ არსებული ბაქტერიების ზემოქმედების შედეგად ვითარდება დამახასიათებელი სიმპტომები.
აუტანლობის სიმპტომები რძის პროდუქტის მიღებიდან 30 წუთის შემდეგ:
ლაქტოზის აუტანლობაზე ეჭვის მიტანისას ინიშნება შემდეგი კვლევები:
ლაქტოზის აუტანლობის მკურნალობა გულისხმობს შემდეგ ღონისძიებებს:
კვების რაციონის შეცვლა დაავადების კონტროლის ერთადერთი საშუალებაა.