
ინსულინისადმი რეზისტენტობა ასხავს ორგანიზმის უუნარობას სათანადოდ ირეაგიროს გამომუშავებულ ინსულინზე, რაც დროთა განმავლობაში სისხლში გლუკოზის (შაქრის) დონის მომატებას იწვევს. ინსულინი ეხმარება ორგანიზმს უჯრედებში თავისუფლად შევიდეს შაქარი, რომელიც თავის მხრივ წარმოადგენს ენერგიის მთავარ წყაროს.
ჯერჯერობით დაუდგენელია ზუსტი გამომწვევი მიზეზი, მაგრამ არსებობს გარკვეული ფაქტორები, რომლებიც ზრდის ინსულინისადმი რეზისტენტობას:
რეზისტენტობის მიზეზის დადგენის შემდეგ შესაძლებელია ამ მიზეზისადმი მიმართული და პაციენტის ინდივიდუალურ მოთხოვნილებებზე მორგებული მკურნალობის გეგმის შედგენა.